Over PersVeilig

FAQ

Wat is PersVeilig?

PersVeilig is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie en heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en tegen juridische claims. PersVeilig bestaat sinds november 2019. 

Wat is het PersVeilig protocol?

In het PersVeilig protocol zijn afspraken gemaakt over wat iedere partij van PersVeilig doet om het werk van journalisten veiliger te maken. 

Wat is de Collectieve norm? 

De NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben een collectieve norm opgesteld waarin afgesproken is wanneer er aangifte wordt gedaan van bedreiging of geweld. De politie en het OM ondersteunen deze norm. 

Wat is het Veiligheidsplan?

PersVeilig heeft een veiligheidsplan ter beschikking gesteld, dat als leidraad kan dienen voor leidinggevenden/werkgevers/opdrachtgevers om gedegen veiligheidsbeleid te ontwikkelen en vast te stellen.

Welke organisaties nemen deel aan PersVeilig?

De organisaties die deelnemen aan PersVeilig zijn de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en de politie. 

Wanneer meld ik een incident bij PersVeilig?

PersVeilig roept journalisten op te allen tijde te melding te doen bij PersVeilig als ze zich onveilig hebben gevoeld tijdens het uitoefenen van hun werk. Of er sprake is van een strafbaar feit doet bij een melding niet ter zake, het gaat om jouw gevoel van veiligheid als journalist. 

Wat gebeurt er als ik melding doe van een incident?

De meldingen komen terecht bij Peter ter Velde, projectleider PersVeilig. Peter analyseert om wat voor melding het gaat en stuurt je altijd een mail waarin hij zijn advies geeft of hulp aanbiedt. Klik hier als je meer wil weten over wat er gebeurt na een melding van een incident. 

Wanneer doe ik aangifte bij de politie?

Na een incident kun je (naast PersVeilig) ook naar de politie stappen. Je kunt bij de politie een melding doen (dit is iets anders dan een melding bij PersVeilig) of je kunt aangifte doen. Klik hier als je meer wil weten over wel of geen aangifte doen bij de politie

Hoe kan ik me aanmelden voor een training?

De trainingen van PersVeilig worden incompany gegeven. Op deze pagina kun je de trainingen aanvragen voor jouw bedrijf of omroep. De training PersVeilig voor journalisten bieden we ook aan op basis van open inschrijving voor met name freelancers. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.  Alle trainingen van PersVeilig zijn gratis. Klik hier voor het overzicht

Nog vragen?

Is jouw vraag niet beantwoord? Neem contact met ons op via info@persveilig.nl of vul het contactformulier in. Dan hoor je zo snel mogelijk van ons.