Structurele steun voor PersVeilig
- Datum
- Leestijd
In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Bruins (OCW) laten weten dat de tijdelijke subsidie aan PersVeilig wordt omgezet in jaarlijkse structurele steun van 500.000 euro per jaar. Deze extra investering in persveiligheid is bedoeld om de journalistiek weerbaarder te maken.
PersVeilig is een meldpunt en helpdesk voor incidenten van geweld en agressie tegen journalisten. Daarnaast verzorgt PersVeilig trainingen waar journalisten leren hoe ze hun veiligheid kunnen verbeteren, bijvoorbeeld op straat of tijdens demonstraties. Via het onderdeel Balie Persvrijheid biedt PersVeilig ook juridische ondersteuning aan journalisten.
Uit een evaluatie van onderzoeksbureau Cebeon blijkt dat de activiteiten van PersVeilig hebben bijgedragen aan de versterking van de positie van journalisten tegen agressie en geweld. De internationale persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited merkt het project aan ‘als een uitstekend praktijkvoorbeeld dat internationale navolging verdient’.
Om journalisten beter te ondersteunen krijgt PersVeilig verder eenmalig van het ministerie van OCW een subsidie van 300.000 euro in 2025 voor de Balie Persvrijheid.
Minister Bruins: “Onafhankelijke, sterke media zijn onmisbaar in een goed functionerende democratie. Elk incident waarbij een journalist wordt geïntimideerd of bedreigd, is er één te veel. En elk incident heeft impact. Journalisten moeten in staat zijn om veilig en in alle vrijheid hun werk te doen.’’
Peter ter Velde, projectleider PersVeilig: "PersVeilig is blij met de structurele financiering, die voldoende zekerheid geeft om te werken aan de toekomstige, bestendige structuur. PersVeilig is vijf jaar geleden begonnen als project met het idee om het op enig moment misschien af te kunnen bouwen. Helaas is dat onmogelijk. De polarisatie in de samenleving heeft tot gevolg dat het aantal meldingen bij PersVeilig van intimidatie, bedreiging en fysiek geweld tegen journalisten gestaag blijft groeien. PersVeilig is nodig. En de overheid, als hoeder van de democratische rechtsstaat, is daar ook voor nodig. Samen met de mediasector wil PersVeilig zich de komende jaren blijven inzetten om de positie van de vrije journalistiek in Nederland te versterken. Het is soms roeien tegen de stroom in. De financiële zekerheid helpt PersVeilig om krachtig voort te gaan."
In de periode 2020-2023 zijn er in totaal 722 meldingen binnengekomen bij PersVeilig. Daarvan gaat het in merendeel om ‘bedreiging’ (58%), gevolgd door ‘fysiek geweld’ (19%) en ‘stalking/lastig vallen/ intimidatie’ (10%). Bijna tweederde van de meldingen is gedaan door freelance-journalisten.
Omdat het initiatief nu structurele subsidie krijgt wordt er een stichting PersVeilig opgericht met een bestuur met vertegenwoordigers vanuit de publieke omroepen, uitgeverijen en de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Politie en OM blijven onderdeel van de Stuurgroep Persveilig die de stichting inhoudelijk leidt.