Journalisten

Perskaarten

Als lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kun je een NVJ-perskaart aanvragen.
Hiermee heb je toegang tot perstribunes, conferenties en festivals.

Journalisten met een landelijke Politieperskaart kunnen hun werk uitoefenen in door de politie afgezette gebieden om verslag te doen van onder meer ongevallen, demonstraties en rellen.
De International Federation of Journalists (IFJ) geeft ook een perskaart uit. En sommige nieuwsorganisaties hebben hun eigen perskaarten. 

Met een perskaart identificeer je jezelf als journalist. Maar voor je veiligheid is het belangrijk om je (politie)perskaart niet zichtbaar in de auto te leggen. Draag je perskaart ook niet zichtbaar, maar zorg wel dat je hem bij de hand hebt (bijvoorbeeld onder je trui of jas), voor het geval autoriteiten ernaar vragen.

Ga je naar een demonstratie of ander groot evenement, dan is het verstandig om je altijd vooraf aan te melden bij de mediadesk van de politie. De mediadesk kan informatie geven over de veiligheidsinschatting. Vraag na wie de Officier van Dienst (OvD) is en stel jezelf voor. De politie is vaak geneigd een oogje in het zeil te houden, maar agenten moeten wel weten wie je bent.

Op de website van de NVJ vind je meer informatie over perskaarten, hier kun je ook een (politie)perskaart aanvragen.