Pers en politie

Datum
Leestijd

Veel vragen die bij PersVeilig binnenkomen hebben betrekking op de rechten en plichten die journalisten hebben als zij in het bezit zijn van de Politieperskaart.

Ook bij incidentmeldingen zien we regelmatig dat vaak niet duidelijk is welke rechten en plichten je hebt als journalist als ook de politie ter plaatse is.

Ook bij de politie ter plaatse zelf is hier soms onduidelijkheid over. We zetten ze hieronder op een rij.

Rechten en plichten van de journalist

  • Jij maakt de ethische afweging.

  • Jij hebt toegang tot afgezette gebieden met een Politieperskaart.

  • Bij forensisch onderzoek heb je geen toegang.

  • Let op opsporingsbelang en veiligheid.

  • Bij een noodverordening heb je te maken het inperken van rechten.

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

  • De mobiele eenheid is er in eerste instantie niet voor jou.

Feit blijft dat er een aantal bepalingen in deze (Politieperskaart) norm staan die open zijn voor interpretatie en geregeld zorgen voor meningsverschillen tussen politie en journalisten.

Wederzijds begrip

In het kader hiervan heeft PersVeilig en ook de NVJ regelmatig in verschillende politie eenheden gesprekken over het verbeteren van de communicatie tussen journalisten en politiemensen op straat, waar middels dialoog ervaringen kunnen worden uitgewisseld om wederzijds begrip te creëren,

Daarnaast organiseren verschillende eenheden overleg met journalisten voorafgaand aan grootschalige demonstraties of evenementen. Met het verkregen advies en de informatie kunnen journalisten tijdens het uitvoeren van hun werk in hun eigen veiligheid voorzien. Informatie die hier wordt verstrekt is uiteraard niet voor publicatie bestemd.

Meer informatie?

Wil je uitgebreide informatie over jouw rechten en plichten als journalist bij het samenwerken met de politie, dan vind je deze op de website van de NVJ.

Je vindt daar ook de voorwaarden voor het aanvragen van een Politieperskaart.

Incident met de politie

Als je je meldt bij PersVeilig na een incident met de politie nemen we contact met je op om je ervaringen te horen en om te overleggen over eventueel te nemen stappen.

Als je het niet eens bent met het handelen van de politie raden wij aan een klachtformulier in te vullen op de website van de politie. Er zal dan een klachtbehandelaar worden toegewezen die binnen de gestelde termijn contact met je opneemt om in gesprek te gaan over jouw ervaring. In sommige gevallen is het indienen van een officiële klacht niet noodzakelijk en wordt de voorkeur gegeven aan een mediërend gesprek met bijvoorbeeld de communicatie coördinator.

Als je behoefte hebt aan ondersteuning voorafgaand aan dit gesprek of je bent het niet eens met de uitkomst na afloop van het contact dan kan er in sommige gevallen een beroep worden gedaan op een jurist van de Balie Persvrijheid voor bijstand tijdens deze procedure.

Foto: Politie Amsterdam

Over PersVeilig

PersVeilig is een gezamenlijk initiatief van de NVJ, Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie en heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en tegen juridische claims.