Speerpunten komende tijd
Om de veiligheid van vrouwelijke journalisten te verbeteren, formuleerde programmamedewerker PersVeilig Selma Ali een viertal speerpunten voor de komende tijd:
Het creëren van praktische handvatten en verbreden van laagdrempelige ondersteuning voor (vrouwelijke) journalisten die hier behoefte aan hebben. Daarnaast krijg de website van PersVeilig een make-over, verschillende partners zoals Politie en Slachtofferhulp hebben PersVeilig hierover hun best practices meegegeven.
Ontwikkelen van een pilot voor peer groepen van vrouwelijke journalisten die aan de hand van hun behoefte met elkaar in gesprek kunnen. Hierbij zal de nadruk in de ene groep liggen op het delen van ervaringen, maar kan er ook proactief gewerkt worden aan het creëren van meer bewustzijn en dialoog over de veiligheid van vrouwelijke journalisten. Hiermee probeert PersVeilig te voorzien in de verschillende behoeften die door vrouwelijke journalisten is uitgesproken.
In gesprek met verschillende partners zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid, OM, Politie, NDP Nieuwsmedia, meldpunten voor online intimidatie en discriminatie en grote tech bedrijven brengt Selma de komende tijd in kaart op welke manier PersVeilig bij kan dragen aan het verminderen van online intimidatie (zowel strafrechtelijk als niet-strafrechtelijk) om journalisten perspectief en richtlijnen te kunnen bieden wanneer ze hiermee te maken hebben.
- Collectieve actie tegen illegale content op X
- Verkennen van alternatieven
- Informerende rol op digitale veiligheid d.m.v. trainingen die al gegeven worden door PersVeilig
- Aanmoedigen transparantie vanuit politie en OM over kansen en beperkingenActief ondersteunen van de werkgevers in het opstellen en verbeteren van veiligheidsplannen en beleid. Interne veiligheid zal, ondanks dat dit geen verantwoordelijkheid van PersVeilig is, wel in ogenschouw genomen worden bij de advisering. Hierover is PersVeilig onder andere met Mores.online en de NVJ in gesprek.
Afbeelding: TRIK