Over PersVeilig | Onderzoek | Vrouwelijke journalisten

Vervolgonderzoek veiligheid vrouwelijke journalisten

In het kader van haar studie Integrale veiligheidskunde aan NHL Stenden Hogeschool te Leeuwarden, is Chantal Streefkerk in januari 2023 begonnen met een stage bij PersVeilig. Het ging om een vervolgonderzoek op het onderzoek ‘vrouwelijke journalisten en veiligheid’ dat in december 2022 door PersVeilig is gepubliceerd.

Ondersteuningsbehoefte

Het doel van dit onderzoek is om de ervaringen van vrouwelijke journalisten te begrijpen en om aanbevelingen te doen over het bieden van ondersteuning op gebied van weerbaarheid en veiligheid(gevoel) voor Nederlandse vrouwelijke journalisten.

Om dit te bereiken is het belangrijk om te begrijpen welke ondersteuningsbehoeften vrouwelijke journalisten hebben op het gebied van weerbaarheid en veiligheid, zodat er gerichte maatregelen kunnen worden genomen om hen te helpen. Om hier een duidelijk beeld over te creëren zijn er onder andere 44 vrouwelijke journalisten geïnterviewd met verschillende functies.

Seksisme

69% van de deelnemende vrouwen geeft aan dat ze wel eens of in sommige gevallen zelfs meerdere keren te maken hebben gehad met bedreiging en intimidatie. Precies hetzelfde percentage (69%) deelnemende vrouwen geeft aan ervaringen te hebben met een vorm van seksisme.

Incident niet erg genoeg

72% van de deelnemende vrouwen geeft aan geen melding te hebben gedaan bij PersVeilig. De grootste reden dat de vrouwen niet melden is omdat de incidenten niet erg genoeg gevonden worden of ze vinden dat het erbij hoort. Daarnaast creëren vrouwen persoonlijke drempels of hebben ze niet aan PersVeilig gedacht, omdat het incident bijvoorbeeld al bij de werkgever gemeld is. De overige vrouwen geven aan dat ze niet goed weten waar PersVeilig bij kan helpen of dat ze bang zijn om het incident erger/groter maken door te melden.

Behoefte aan informatie diensten PersVeilig

Ook blijkt uit de interviews dat ruim de helft van de deelnemende vrouwen behoefte heeft aan informatieverschaffing met betrekking tot de diensten van PersVeilig, en welke opties er zijn op het moment dat je in aanraking komt met agressie, intimidatie of bedreiging. Ze kennen PersVeilig nog onvoldoende en het zou prettig zijn om voorbeelden te lezen van meldingen en hoe PersVeilig hierin bijgedragen heeft aan een oplossing.

Adviesrapport

Op basis van alle informatie uit de interviews is een adviesrapport opgesteld waarin aanbevelingen worden gedaan (en uitgewerkt) om meer ondersteuning te bieden aan vrouwelijke journalisten op gebied van weerbaarheid en veiligheid/veiligheidsgevoel met betrekking tot ongewenst gedrag, seksisme, agressie, intimidatie en bedreiging.

Verbetering veiligheid

Mede op basis van dit rapport heeft PersVeilig sinds januari 2024 versterking gekregen met de aanstelling van  programmamedewerker Selma Ali. Zij gaat zich onder andere bezig houden met het verbeteren van de veiligheid van vrouwelijke journalisten. Ook met de andere punten uit het rapport gaat PersVeilig aan de slag, met veel dank aan Chantal.  

Over PersVeilig

PersVeilig is een gezamenlijk initiatief van de NVJ, Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie en heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media en tegen juridische claims.