- Online veiligheid
Masterclass op Social Media Week EBU over omgaan met online haat
Adviseur PersVeilig Selma Ali geeft op vrijdag 14 februari een masterclass over hoe om te gaan met haat en intimidatie op social media.
Lees meerAdviseur PersVeilig Selma Ali geeft op vrijdag 14 februari een masterclass over hoe om te gaan met haat en intimidatie op social media.
Lees meerVoor studenten journalistiek aan het HBO en WO bestaat het aanbod van PersVeilig uit een interactieve workshop van 2,5 uur.
Lees meerHoe begeleid ik als manager medewerkers (vast en freelance) die tijdens werkzaamheden met agressie te maken hebben?
Lees meerDeze training is bedoeld voor moderatoren die de social mediakanalen van hun media in de gaten houden en worden blootgesteld aan allerlei verwensingen, bedreigingen, etc.
Lees meerDeze training is bedoeld om beter beschermd te zijn tegen digitale aanvallen. Een meerderheid van journalisten krijgt met online aanvallen te maken.
Lees meerDeze training is bedoeld voor allen die voor hun werk kijken naar confronterende beelden (foto, video, social media).
Lees meerDeze training is gericht op journalisten, die in het veld werkzaam zijn en zich voor willen bereiden op bedreiging en geweld in het werkveld.
Lees meerRapport Evaluatie PersVeilig, naar een toekomstbestendige organisatie en financiering van PersVeilig.
Lees meerMinister Eppo Bruins (OCW) steunt PersVeilig met een structurele subsidie van 500.000 euro per jaar om de journalistiek weerbaarder te maken.
Lees meerOnline ben je kwetsbaarder dan je denkt. We zijn soms geneigd de digitale gevaren te onderschatten.
Lees meerAlles is er geoorloofd en het is één grote black box. Dat is wat Selma Ali van PersVeilig veel journalisten hoorde zeggen over X, voorheen Twitter
Lees meerGeorganiseerd door het Slowaakse PersVeilig ontvingen journalisten en hoofdredacties een training van PersVeilig Nederland.
Lees meerWelke conclusies kunnen we trekken uit het symposium Agressie en intimidatie tegen mensen met een publieke taak?
Lees meerWelke vormen van online bedreiging onderscheiden we en wat kun je doen als online bedreiging of intimidatie jou overkomt?
Lees meer'Daar stond ik dan, omringd door boeren in de Europese wijk in Brussel. Aanvankelijk verliep het protest gemoedelijk. Maar even later sloeg de sfeer om.'
Lees meerOp 29 en 30 oktober is PersVeilig te gast bij de OVSE missie in Montenegro om advies te geven over de veiligheid van journalisten.
Lees meerIn een persbericht dat eind oktober door de EFJ is gepubliceerd doen zij een dringende oproep aan de Nederlandse autoriteiten om de bedreigers van de medewerkers van de Nederlandse nieuwssite nu.nl te vervolgen.
Lees meerSelma Ali deelt op 15 oktober het succes van PersVeilig op MFRR Summit 2024.
Lees meerIn 2023 deden journalisten 218 keer melding van een incident bij PersVeilig.
Lees meerStudent Veiligheidskunde Chantal Streefkerk deed vervolgonderzoek naar de veiligheid van vrouwelijke journalisten.
Lees meerLees hier de nieuwsbrieven van PersVeilig terug en abonneer je op de nieuwsbrief die vier per jaar verschijnt. .
Lees meerEen overzicht van handige links die je helpen om je veiligheid te verbeteren, zowel fysiek als online.
Lees meerNa een melding bij PersVeilig neemt Selma Ali of Peter ter Velde binnen 24 uur contact met je op. Heb je hulp nodig? Dan binnen een paar uur.
Lees meerOnderzoek laat zien dat journalisten voorzichtiger zijn met publiceren om juridische stappen te vermijden.
Lees meer‘Wat ik heb geleerd is dat je ondanks de hectiek toch het beste een gesprek kunt aangaan met mensen.'
Lees meer‘Ik denk dat mensen soms onderschatten wat de impact is van zo’n golf nare berichten, en helemaal van seksisme’
Lees meerHet Veiligheidsplan is een praktische handleiding voor journalisten, leidinggevenden en werkgevers.
Lees meer'Als iemand zegt dat je moet oprotten, niet reageren met: ja, maar ik ben fotograaf. Daar kom je niet verder mee.'
Lees meerZorgplicht en bedrijfsreputatie: twee redenen voor werkgevers in de journalistiek om te zorgen voor veiligheid van medewerkers.
Lees meer‘Voor mensen die iets meemaken wat mogelijk traumatisch is, is het van belang dat je gelijk je hart lucht’
Lees meerEen verzoek tot afscherming dient gemotiveerd en voorzien van documentatie kenbaar te worden gemaakt aan de NVJ of PersVeilig.
Lees meer'Als je je niet meer veilig voelt, houd je je ook in met schrijven omdat je al weet wat de reacties zullen zijn.'
Lees meerIn 2022 deden journalisten in totaal 198 keer melding van een incident bij PersVeilig.
Lees meerAcht op de tien vrouwelijke journalisten heeft wel eens te maken met bedreiging.
Lees meerIn 2020 en 2021 kwamen er resp. 121 en 272 meldingen binnengekomen bij PersVeilig.
Lees meerDe meest gestelde vragen over PersVeilig.
Lees meerMet enige regelmaat verschijnt PersVeilig in de media. Een overzicht.
Lees meerPersVeilig wordt mogelijk gemaakt door verschillende financierders.
Lees meerOp maandag 3 juni is het platform SchrijversVeilig gestart. SchrijversVeilig wil de positie van schrijvers versterken.
Lees meerIn 2017 en 2021 is er onderzoek gedaan naar de veiligheid van journalisten.
Lees meerSoms worden journalisten zélf voor de rechter gedaagd. Voor werkgevers is het cruciaal dat ze volledig achter hun medewerkers (of freelancers) staan en zorgen voor voldoende juridische bijstand.
Lees meerZit je na een incident met klachten? PersVeilig kan je helpen.
Lees meerSinds twee jaar is het mogelijk om als eenmanszaak via de website van de KvK een beroep te doen op afscherming van jouw privégegevens.
Lees meerVolg de interactieve training van Peter ter Velde over online bedreiging. Duur: 25 minuten.
Lees meerAls lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) kun je een NVJ-perskaart aanvragen.
Lees meerVoor journalisten zijn allerlei beschermingsmiddelen beschikbaar.
Lees meerBen je geïnteresseerd in het volgen van een training van PersVeilig? Trainingen van PersVeilig zijn gratis en bedoeld voor journalisten en fotojournalisten.
Lees meerHoe goed voorbereid je ook bent, schade voorkomen lukt niet altijd.
Lees meer'Aangiftes van journalisten geven we prioriteit. Geweldsincidenten tegen hen krijgen voorrang.'
Lees meer'Weg bij de cultuur dat bedreiging en intimidatie ‘er gewoon een beetje bij horen’'
Lees meer‘Het feit dat vrouwen vaker te maken krijgen met heftige incidenten, maar minder melden, daar zou ik wat aan willen veranderen’
Lees meer‘Ik ben veiligheid gaan zien als een integraal onderdeel van hoe ik mijn werk doe.'
Lees meer'Op de training leerde ik dat je als groep elkaar in de gaten houdt, tekens afspreekt, maar niet bij elkaar blijft staan.'
Lees meerSpeciaal voor eerstejaarsstudenten journalistiek heeft PersVeilig een videotraining gemaakt.
Lees meerOm de veiligheid van vrouwelijke journalisten te verbeteren, formuleerde PersVeilig een viertal speerpunten.
Lees meer