Journalisten

Psychosociale ondersteuning

Stress is onlosmakelijk verbonden met het vak van journalist. Stress hoort erbij. Maar het is goed je te realiseren dat stress een normale reactie op een abnormale situatie is. Je kunt niet iedere dag stress hebben. Simpel gezegd: stress moet weer overgaan. 

Veilig klimaat

Stress kan ook uit de hand lopen, bijvoorbeeld omdat je in je werk te maken hebt met agressie of bedreigingen. Symptomen van uit de hand gelopen stress zijn hevige schrik, trillingen, wankelen bij het staan, geen aandacht voor de eigen verzorging, ‘er niet meer bij zijn’ en snelle opeenvolging van emoties als verdriet, angst en kwaadheid.

Als individuele journalist kun je veel doen om de stress te beteugelen. Denk aan rust nemen, goed eten en drinken en praten met collega’s en familie. En werkgevers kunnen zorgen voor beleid, bijvoorbeeld door het creëren van een open en veilig klimaat waarin je jezelf kwetsbaar kunt opstellen.

Online kwetsbaarheid

PersVeilig startte begin 2022 met de training PersVeilig op social. Een training bedoeld voor moderators van media en hun leidinggevenden die dagelijks geconfronteerd worden met online bedreigingen en verwensingen jegens hun persoon, bedrijf of redactie. Traumapsycholoog Kaz de Jong, die de cursus geeft, vertelt wat de schadelijke effecten zijn op de gezondheid, hoe je de signalen herkent en wat er aan gedaan kan worden. Lees hier het interview met Kaz de Jong

Contact?

Heb je iets ernstigs op je werk meegemaakt en zit je met jezelf in de knoop? Of heb je het gevoel dat je niet bij je werkgever terecht kunt? Stuur dan een mail naar info@persveilig.nl en wij nemen contact met je op.